Skip to main content
Blog

Collageen: deze boosdoeners moet je minimaliseren

By juli 2, 2021juli 5th, 2021No Comments

We willen allemaal mooi verouderen en een jeugdige uitstraling behouden. Geen slappe huid, geen rimpels, geen diepe groeven. Deze drie wensen heeft iedere woman wel.

Wat is nou écht de oorzaak, waarom krijgen we rimpels? Rimpels zijn voor een gedeelte genetisch, maar een groot deel van huidveroudering hebben we helemaal zelf in de hand. Minder cafeïne drinken, een gezond dieet met weinig suikers, én uit de zon blijven: dit zijn kleine stappen die je kan nemen die een heel groot verschil maken in het huidverouderingsproces.

HOE ZIT DAT NOU, VEROUDEREN?

Huidveroudering heeft verschillende oorzaken. Eén van de grootste boosdoeners is een collageen tekort. What’s this? Collageen is een eiwit, dat volume en stevigheid aan de huid biedt. Wanneer je ouder wordt, breekt het collageen in je lichaam af. Het begint zelfs eerder dan je misschien verwacht; collageen breekt namelijk al af vanaf je 25ste. De afbraak van collageen brengt allerlei nare resultaten met zich mee, zoals bijvoorbeeld die gevreesde rimpels en een slappe huid!

Gelukkig zijn er verschillende lifestyle changes die jij nú kan maken om het verlies van collageen te verminderen. Hier zijn een aantal van mijn tips.

WAT BESCHADIGT JE COLLAGEEN?

Boosdoener #1: Cafeïne!
Cafeïne is een toxische stof. Jouw lichaam herkent cafeïne als een toxische stof en wilt daarom zo snel mogelijk cafeïne afbreken in de lever. Wanneer je cafeïne inneemt, geeft cafeïne het stofje cortisol aan jouw lichaam af, oftewel het stresshormoon. Dit is bad news: cortisol remt namelijk de productie van collageen.

Boosdoener #2: De zon!
Geen zon betekent geen rimpels. De nummer één oorzaak van huidveroudering is de zon. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken hebben hier research naar gedaan en een relatie gevonden tussen de schadelijke straling van de zon en huidveroudering. Mijn advies is dan ook om je huid te beschermen door zo veel mogelijk uit de zon te blijven. Ook de zonnebank is een boosdoener. De UVA straling van de zonnebank zorgt ervoor dat je huid nog sneller veroudert. Vergeet dus nooit SPF te smeren. Start young, stay young!

Boosdoener #3: Suiker!
We weten allemaal dat suiker niet goed is voor ons dieet. Wist je dat suiker ook een nadelig effect heeft op de huid én zelfs bijdraagt aan huidveroudering? Suiker beschadigt namelijk het collageen in de huid. Dit proces wordt glycatie genoemd. Hierbij bindt suiker zich aan eiwitten, waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Deze schadelijke stoffen binden zich aan collageenvezels, waardoor deze collageenvezels minder kracht hebben om de huid elastisch en sterk te houden. Suiker kan ook ontstekingen in de diepere huidlagen veroorzaken, met rimpels als gevolg! Probeer dus minder suiker in je dieet te verwerken en kies voor voedingsmiddelen die de productie van collageen stimuleren, zoals bijvoorbeeld voedselrijke bladgroenten, citrusvruchten, kruisbloemige groenten, en proteïnen. Zo geef je niet alleen je lichaam een boost, maar ook je huid.

Boosdoener #4: Roken!
Rokers krijgen niet alleen meer rimpels rondom hun mond. Roken zorgt ervoor dat er minder zuurstof en voedingsstoffen in de huid dringen, waardoor de huid dikker wordt en geliger oogt. Op enorm jonge leeftijd kunnen rokers al rimpels krijgen. Nicotine, één van de schadelijke, chemische stoffen in een sigaret, beschadigt namelijk het collageen in de huid. Nicotine breekt tevens ook vitamine C af, waardoor collageen (wat voornamelijk bestaat uit vitamine C!) ook afbreekt.

Boosdoener #5: Alcohol!
Het drinken van alcohol is nadelig voor de huid. Alcohol droogt de huid namelijk uit, waardoor de huid minder collageen kan aanmaken. Ook zorgt alcohol ervoor dat bloedvaten verwijden, waardoor de elasticiteit van de huid verslapt. Vele alcoholische dranken bevatten bovendien ook veel suikers, waarvan bewezen is dat zij huidveroudering veroorzaken. Mijn tip? Drink voldoende water en matig je alcoholconsumptie.

Boosdoener #6: Stress!
We weten allemaal dat te veel stress niet goed voor ons is. Stress kan ontstekingen in de huid veroorzaken, en zorgt ervoor dat er meer vrije radicalen in onze huid binnendringen. Het resultaat? De huid maakt minder collageen aan en veroudert sneller. Ook zorgt stress ervoor dat er meer cortisol, ook bekend als het stresshormoon, wordt aangemaakt, en laat cortisol nou nét het hormoon zijn dat de productie van collageen vertraagd. Mijn advies is dus om voldoende tijd te plannen voor ontspanning en rust om zo jouw stress te reduceren én je huid te verbeteren! Ook is het cruciaal om acht uur per nacht te slapen, dit is mijn #1 skincare tip.

Boosdoener #7: Het milieu!
Wist je dat je huid sneller ouder wordt van luchtvervuiling? Luchtvervuiling zorgt ervoor dat zogenaamde oxidatieprocessen ontstaan in jouw huid, met meer vrije radicalen én meer ontstekingen als resultaat. Studies hebben zelfs aangetoond dat er een relatie is tussen vervuiling en collageenafbraak. Bescherm jouw huid dus tegen luchtvervuiling door jouw huidbarrière in goede conditie te houden. Hoe doe je dit? Investeer in goede skincare crèmes, slik goede suppletie met antioxidanten, en draag elke dag een SPF50.

Lindsay van der Looij | BLOY Institute Amsterdam